Jdi na obsah Jdi na menu
 


Feng-shui

 FENG SHUI je tisíce let stará čínská filozofie o tom, jak uspořádat prostředí (tvůj pokoj) tak, abys dosáhl/a maximální harmonie, cítil/a se v něm dobře a vytvořil/a si správnou atmosféru na práci, zábavu i odpočinek. Feng znamená v překladu vítr a shui vodu. Jsou to dva přirozené elementy, které proudí a pohybují se všude na povrchu země. Vítr a voda jsou přímí nositelé energie čchi, kterou Číňané považují za nejdůležitější aspekt feng shui.


 

GENERÁLNÍ ÚKLID

 

Abys rozproudil/a ve svém pokojíčku energii čchi, budeš muset uklidit a zbavit se hodně zbytečností, které tě obklopují. Neznamená to, že třeba papíry, které se ti válejí na zemi, jenom kopneš pod postel. To by byla velká chyba!

„Mohla jsem se bez problémů učit v tramvaji, v bistru na rohu u školy, ale jakmile jsem zasedla k psacímu stolu u sebe v pokoji, nedokázala jsem udržet myšlenku. Pak se mi do ruky náhodou dostala knížka 'Feng-šuej, 168 způsobů, jak dodat harmonii svému domovu‘. Udělala jsem, co tam radili, přesněji řečeno, vyházela jsem ze svého stolu - z desky i všech šuplíků - všechno, co tam nepatřilo, a hned se z něj stalo mé nejoblíbenější a místo v pokoji.“ Katka (16)

 

NUTNÁ OČISTA

 

Jak asi tušíš, čeká tě generální úklid celé místnosti, všech šuplíků i skříněk.
Nenech se tím odradit, uvidíš sám/sama, že se pak budeš cítit skvěle. Staré sešity, letáky nebo katalogy ti totiž berou duševní pohodu a zbytečně tě stresují. Neváhej a vyhoď je! Vrhni se i na maličkosti, ke kterým už nemáš žádný vztah a jenom se na ně práší. Předměty a fotografie, které pro tebe ještě mají nějaký citový význam, samozřejmě vyhazovat nemusíš. Některé sentimentální blbůstky naopak vyzařují pozitivní energii. Nezapomeň si udělat pořádek i ve skříni, nemilosrdně vyhoď nebo dej na charitu oblečení, které už nenosíš a nikdy nosit nebudeš. Ukliď si i v kabelce nebo baťohu a nezapomeň na počítač. Taky něco ve svém pokoji změň. Přestav nábytek a kup si třeba i jiné doplňky. A nezapomeň na pravidelné vymalování celé místnosti (tak jednou za tři až pět let).

 

DŮLEŽITÉ SYMBOLY

 

Uklizený pokoj bys potom měl/a doplnit o předměty, které podle feng shui slouží k jeho očistě a k dosažení energetické rovnováhy. Vedle věcí jako jsou vonné tyčinky nebo svíčky jsou to například třeba i křišťály.
Jeden v každém rohu tvého pokoje nad ním prý vytvoří ochranný štít. A dále symbol Jin a jang složený z prolínající se bílé a černé poloviny, který představuje ženskou a mužskou energii v rovnováze. Typické čínské amulety pro štěstí jsou například: trojnohá žába, drak, želva, ptačí pera a taky speciální čínské mince.

 

POSLOUCHEJ SVOJI INTUICI

 

Při zařizování nebo předělávání pokojíčku věř taky svým pocitům a intuici. Existují sice pravidla feng shui, kterých by ses měla držet, ale zas ne za každou cenu. Jde přece o tvůj životní prostor. Při tzv. intuitivním feng shui stačí, když si v klidu sedneš do místnosti a začneš si představovat, co by kde asi tak mohlo být. Když náhodou později ucítíš, že jsi v něčem udělal/a chybu, můžeš ji kdykoliv napravit. Důležité je, aby ses v pokoji cítil/a příjemně. Nezapomeň pouštět do pokoje dostatek světla a slunečních paprsků. Taky pravidelně a pořádně větrej, aby si pomohl/a výměně a občerstvení energie.

 

http://www.bravoweb.cz/style/objev-tajemstvi-feng-shui-5367